Zoveel soorten frezen; niks te vrezen!

Houtbewerking is een vak apart. Van meubels tot deuren en kozijnen. Hout is een veelzijdig en sterk product met oneindig veel toepassingen. Helaas groeien stoelen en plinten niet aan de boom. Daarom is het handig om te weten hoe houtbewerking in z’n werk gaat en welke gereedschappen hier voor nodig zijn.

Hieronder enkele voorbeelden van vormen en met welk soort gereedschap deze vormen te creëren zijn.

radiusfrees bolfreesDe bolling die is te zien op de afbeelding kan bijvoorbeeld gezien worden bij de afwerking van plinten. Dit figuur kan worden gemaakt met behulp van een radiusfrees (ook wel bolfrees genoemd). Deze zijn in verschillende grootte verkrijgbaar.

 

graveerfrees groeffrees

Een graveerfrees of groeffrees wordt gebruik om (de naam zegt het al) iets mee te graveren.Denk aan letters voor een reclamebord. Door de rechte punt van de frees is het mogelijk strakke figuren te creëren voor een professioneel effect.

 

 

v-groeffreesWie in een hoek van 90 graden wil frezen, eventueel met een recht oplopende rand heeft baat bij een v-groeffrees. Deze ogenschijnlijk eenvoudige frees wordt veelvuldig gebruikt voor allerlei toepassingen. Ook deze frees is in verschillende diktes verkrijgbaar, maar heeft altijd een hoek van 90 graden.

 

Wie meer wil weten over verschillende boren, frezen zaagbladen kan kijken op de site van Euromec.