Zandstralen: wat is het?

Wie bijvoorbeeld roest, verf of verontreinigingen van een metaal zoals staal of ijzer af wil krijgen, kan het beste het oppervlak behandelen door het te zandstralen in een straalcabine. Hierbij wordt met behulp van een compressor op hoge snelheid een lading gritkorrels geblazen tegen het te behandelende voorwerp.

Naast verschillende soorten metalen kan zandstralen, of gritstralen, ook worden toegepast op houtsoorten om vernis, verf of verontreinigingen te verwijderen.

Zandstralen

Zandstralen

Als het voorwerp te groot is om in een straalcabine te plaatsen, bijvoorbeeld een boot of een grote deur, kan er ook op locatie worden gezandstraald. Hierbij wordt het voorwerp omringt door zeilen en dergelijke om de omgeving te beschermen tegen de stof die vrijkomt van het bewerken. Een afzuiginstallatie zorgt ervoor dat het vrijgekomen stof wordt opgevangen.

Het grit waarmee wordt gezandstraald kan uit verschillende materialen bestaan. Enkele opmerkelijke hierbij zijn kokosnootschaal, droogijs en glasparels. Deze materialen hebben elk zo hun voor en nadelen. Droogijs wordt vaak gebruikt bij elektrische omgevingen en kan zachte materialen zoals karton en papier reinigen. Droogijs is milieuvriendelijke en creƫert geen extra afval. Ditzelfde geldt voor het gebruik van kokosnootschaal, aangezien dit een natuurlijk product is kan het zonder milieuverontreiniging toegepast worden tijdens het zandstralen. Zorg tijdens het zandstralen altijd voor de juiste bescherming!