Wat is leasen?

In de zakenwereld komt het veel voor: leasen. Deze vorm van huren komt het meeste voor in de vorm van een auto. Priveleasen en zakelijkleasen kan tegen een maandelijks bedrag.  Deze auto zal dan in bezit blijven van de zogenoemde lessor. Denk bijvoorbeeld aan een Volkswagen Passat leasen. Het is in sommige gevallen mogelijk om aan het eind van het lease contract een koopoptie toe te voegen. Hierdoor kan diegene die de auto leaset tegen residuwaarde het voertuig aanschaffen en hierdoor de volledige eigenaar worden van de auto.

AutoLeaseCenter VW Golf GTE 2Bedrijfsmiddelen lease is voor het bedrijfsleven fiscaal aantrekken. Er hoeft geen grote investering te worden gedaan. Daarnaast hoeft het wagenpark niet worden onderhouden; hier zorgt de lease maatschappij namelijk voor. Voor het personeelslid geldt dat er in sommige gevallen nog wel bijtelling betaald moet worden. Dit kan per auto verschillen, afhankelijk van de leeftijd en zuinige auto’s.

Naast het leasen van auto’s komt het ook voor dat veel duurdere objecten en bedrijfsmiddelen worden geleased. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld vliegtuigen of treinstellen. Maar ook kantoorgebouwen of installaties die een grote waarde vertegenwoordigen.

Enkele vormen van leasen lijken op huurkoop. Dit is een vorm van koop op afbetaling, waarbij het object pas van eigenaar wisselt zodra de laatste betalingstermijn voldaan is.