Nieuw als ondernemer? Dit moet je weten!

Ondernemen is een vak en kent vele richtingen. De één heeft een webshop, de ander een hondentrimsalon. Toch hebben alle ondernemers veel overeenkomsten, maar één van de belangrijkste is vaak: je staat er alleen voor. Hulpmiddelen en de juist mensen moet je naar je toe trekken. Alleen dán boek je succes.

Dit zou eigenlijk niet meer gezegd moeten worden, maar een website hebben is een must. Als je ergens goedkoop een website laat maken, ben je al aanwezig op het internet. Zorg ervoor dat je contactgegevens goed zichtbaar en vindbaar zijn.

Reclamebureau?

Ondernemers met enig budget zouden al een reclamebureau kunnen inschakelen om promotie te verzorgen. Denk aan adwords campagnes, zoekmachineoptimalisatie en conversie optimalisatie. Hoger in Google staan betekent meer conversies, erg belangrijk dus!

Ken je klanten goed. Ken hun verlangen, hoor niet alleen wat ze zeggen, maar luister ook. Op deze manier kun je goed inspringen op de vraag van de klant.

Veel instanties bieden je (gratis!) een helpende hand. De kamer van koophandel houdt regelmatig inloopavonden met betrekking tot belastingaangiftes, wetten en regels en andere grijze gebieden waar veel vraag naar is. Hier kunnen ook vragen gesteld worden als iets alsnog onduidelijk is.

Kantoorruimte?

Als een eigen kantoorruimte ter sprake komt, kan het handig zijn in een ondernemersverzamelpand wat te huren. De kosten zijn vaak laag en er zijn veel beginnende ondernemers te vinden. Zij vinden het prettig om aangesproken en geholpen te worden door medeondernemers. Regelmatig komt het voor dat hier nieuwe klanten uit voortvloeien!

Netwerken?

Hierbij komen we uit op een ander belangrijk punt: netwerken. Zorg dat je altijd visitekaartjes bij je hebt, bijvoorbeeld bij een informatieavond van de Kamer van Koophandel. Ga voor en na de bijeenkomst in gesprek met andere ondernemers, toon interesse. Probeer niet iets te verkopen: wees gewoon vriendelijk en geïnteresseerd. Op deze manier blijft de sfeer informeel. Geef na het gesprek je kaartje en vraag het kaartje van de medeondernemer en bewaar deze goed. Je weet nooit wanneer deze van pas kan komen!