De werking van domeinhandel

Je hebt het vast wel is gehoord; domeinnamen die voor miljoenenbedragen worden verkocht.
Clothes.com werd voor bijna 5 miljoen verkocht terwijl toys.com voor meer dan 5 miljoen dollar van eigenaar verwisselde. Het duurste domeinnaam ooit? Dat is 13 miljoen waard en werd betaald voor sex.com. Ook in Nederland wordt er soms veel betaald voor een domeinnaam.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen bereid zijn om veel geld neer leggen om een domein te kopen.

Exact keyword match

Vroeger werd je al goed gevonden op een bepaald zoekwoord wanneer dit zoekwoord in je domeinnaam voorkwam. Zocht er iemand op ‘goedkope bureaustoel’ dan was de kans groot dat jouw domein op de eerste pagina van Google terecht kwam wanneer je het woord bureaustoel in je domeinnaam had. Zo werkt het tegenwoordig niet meer. Google’s algoritme is een stuk complexer waardoor er veel meer factoren worden meegenomen om de relevantie van zoekresultaten te verhogen. Wat wel nog goed helpt is wanneer een zoekwoord exact overeenkomt met het zoekwoord. Vandaar dat er zoveel betaald wordt voor domeinnamen als pizza.com. Er zijn namelijk tienduizenden mensen die maandelijks het woord pizza in Google intypen.

Domeinautoriteit

Een andere factor die ervoor kan zorgen dat een domeinnaam veel waarde vertegenwoordigd is de domeinautoriteit. Domeinautoriteit is een metriek van de grootste online marketing software ter wereld; MoZ. De hoogte van de domeinautoriteit speelt mee in de waarde die Google meegeeft aan een website. Wanneer je dus een domeinnaam hebt met een hele hoge autoriteit dan heb je al een voorsprong op concurrenten die geen hoge autoriteit hebben.

Domeinnaam kopen

Als je zelf besluit om een domeinnaam te willen kopen dan zijn er 3 situaties waar je tegenaan kan lopen;

  • De domeinnaam is nog vrij
  • De domeinnaam is bezet en wordt actief gebruikt
  • De domeinnaam is bezet maar staat in de verkoop

Het liefst wil je een domeinnaam die nog volledig vrij is omdat dit de goedkoopste optie is. Als je echter specifiek opzoek bent naar een domeinnaam die al autoriteit heeft dan is daar een bedrijf dat je hierbij kan helpen. Domainorder.nl koopt domeinen op die uit quarantaine komen . Domeinen komen in quarantaine zodra de eigenaar de kosten van de hosting niet meer betaald. Doordat domainorder deze domeinen opkoopt behouden ze de waarde en kunnen ze weer worden doorverkocht aan een volgende eigenaar.