Cat-5

De Category-5 Kabel (CAT-5) is de internet kabel die bijna altijd wordt gebruikt in huishoudens. Maar waarom gebruiken bedrijven die niet? En wat is een CAT-5 kabel precies?

De CAT-5 kabel is een UTP internet kabel die maximaal 1.000Mbit en 100mhz ondersteunt. Dit is meer dan genoeg voor gamen, surfen en chatten en dus voor de particulieren in Nederland die geen bedrijf aan huis bezitten en wordt dus niet gebruikt bij bedrijven. Bedrijven gebruiken CAT-6 of CAT-7 kabels die voor het allerdaagse huishouden te veel aankunnen en het prijsverschil groter is dan een paar euro. Ook is er geen 10.000Mbit internet bundel te krijgen voor particulieren.

cat7-025m-geel-sstp-pimf-halogeenvrij-patchkabel

 

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig zijn de CAT-5 kabels niet alleen meer voor internet. Ze kunnen ook audio en video vervoeren en zijn vaak bestand tegen UV straling. Ze hebben een stug rubberen materiaal om de draden zitten wat er voor zorgt dat er minder snel kabel breuk voor komt en om te zorgen dat de dragen goed bij elkaar blijven.

Het kan soms ook zijn dat er een gedeelde kabel is, dat betekend dat behalve een ethernetkabel de CAT-5 ook een telefoon kabel mee draagt. Deze kun je dus ook gebruiken om uw werk telefoon op aan te sluiten.